Logo
  • Nieuws
  • 30 november 2011
  • Mariel Hovemann

Jaarlijkse vitaliteitscan geen probleem voor werknemer

Een meerderheid van de werknemers heeft er geen moeite mee als ze elk jaar een gezondheids- en vitaliteitsscan moeten ondergaan voor hun werkgever. Sterker nog, steeds meer werknemers zien een dergelijke scan zitten. Dat blijkt uit Het Nationale Werkplek Onderzoek 2011, waaraan meer dan negenhonderd Nederlanders hebben meegedaan.

Beeld Jaarlijkse vitaliteitscan geen probleem voor werknemer

Het onderzoek spitst zich toe op drie sectoren: overheid, zakelijke dienstverlening en de gezondheidszorg. Werknemers voor de overheid hebben het minst vaak moeite met een jaarlijkse gezondheids- en vitaliteitscan (59 procent). Voor zakelijke dienstverlening is dat 58 procent, voor de gezondheidszorg 51 procent. Vergeleken met het onderzoek uit 2010 zijn meer werknemers voorstander van een jaarlijkse controle. Een op de zes respondenten wil geen scan. Een meerderheid van de respondenten vindt bovendien dat werkgevers middelen ter beschikking moet stellen om te voorzien in hun gezondheid en vitaliteit.

 

Bevlogenheid

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat een ruime meerderheid van de beroepsbevolking gelukkig wordt van het werk dat zij doet, ondanks de economisch zware periode. Geluk op het werk is vooral afhankelijk van omgang met anderen en het krijgen van positieve reacties. Collega’s worden het vaakst genoemd als reden waaraan men geluk ontleent. Het gaat dan over het contact en de samenwerking.

 

Voor bijna de helft van de werknemers geeft werkinhoud energie en drie op de vijf werknemers ervaart het contact met collega’s als positief. Het zijn vooral de werkende jongeren (onder de 24 jaar) die energie krijgen van leidinggevenden (71 procent). Hoe ouder de werknemer is, hoe minder energie hij krijgt van de leidinggevende.

 

Om ervoor te zorgen dat werknemers niet alleen langer kunnen, maar ook willen doorwerken is het van belang om op de juiste individuele energiebronnen te sturen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.