Logo
  • Nieuws
  • 19 februari 2010
  • Gabor Mooij

Inzicht kosteneffectiviteit helpt bij keuze arbozorg

Economische evaluaties kunnen helpen bij de keuze van de juiste arbozorg. Arbozorg blijkt niet altijd even kosteneffectief te zijn. Dit komt naar voren in het promotie-onderzoek van Kimi Uegaki, promovendus aan het VU medisch centrum.

Beeld Inzicht kosteneffectiviteit helpt bij keuze arbozorg

Uit Uegaki’s onderzoek blijkt dat sommige arbozorg (arbo-interventies) bedrijven tot wel 500 euro per werknemer per jaar oplevert. Andere arbozorg kost geld en heeft nauwelijks effect.

Informatie van economische evaluaties kan arbodeskundigen en beleidsmakers ondersteunen bij hun keuzes voor verschillende behandelopties.

 

Arbo-interventies

Uegaki vond via drie verschillende studies nieuwe informatie over de kosteneffectiviteit van arbo-interventies. Ze bestudeerde werknemers met aspecifieke lage rugpijn, overspannen werknemers en werkende moeders na de bevalling. Hierbij vergeleek ze steeds een nieuwe behandeling met de gebruikelijke zorg.

 

Uit haar studie van werknemers met aspecifieke lage rugpijn bleek de invoering van een nieuwe behandeling kosteneffectief te zijn voor bedrijven. De andere twee studies lieten geen aanleiding zien om de gebruikelijke zorg te vervangen door een nieuwe behandeling.

 

Tip: Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zet daarom een goed preventief gezondheidsbeleid in zodat arbo-interventies niet nodig zijn.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.