Logo
  • Nieuws
  • 23 april 2009
  • Gabor Mooij

Internetten voor de lol verhoogt productiviteit

Werkgevers doen er niet verstandig aan om privé-surfen op het werk te verbieden. Onderzoek van de Australische Universiteit van Melbourne laat zien dat het juist de productiviteit vergroot.

Beeld Internetten voor de lol verhoogt productiviteit

De Universiteit van Melbourne hield het onderzoek onder driehonderd werknemers. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers die tijdens hun werk af en toe voor hun ontspanning surfen, productiever zijn dan collega's die het internet alleen zakelijk gebruiken.

 

Focus

Volgens Brent Coker van de Universiteit van Melbourne zijn werknemers die maximaal 20 procent van de werkdag pleziersurfen 9 procent productiever dan ‘serieuze’ werknemers. De reden is dat de werknemer zich beter kan focussen op zijn werk als hij het af en toe even loslaat.

 

Informatiesites

Volgens het onderzoek doet 70 procent van de werknemers aan privé-surfen. Informatiesites over producten en nieuwssites zijn het populairst. Ook online gaming en filmpjes kijken zijn een  geliefd tijdverdrijf.

 

Tip

Het is niet nodig dat u de werknemer verbiedt om te internetten voor de lol. Dat is slecht voor de werksfeer en mogelijk ook voor de productiviteit van de werknemers. Hanteer wel grenzen door aan te geven dat de werknemer niet meer dan een duidelijk omschreven deel van zijn werktijd aan privé-surfen mag besteden.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.