Logo
  • Nieuws
  • 12 februari 2009
  • Lianne Bouman

Hoe zit het met de arbeidssatisfactie bij u?

Hoge werkdruk, onvoldoende uitdaging, weinig complimenten: voor maar veertig procent van de werkenden is het werk bevredigend. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsmedisch adviseurs Ansems en Kerkvliet onder 1.387 werkenden.

Beeld Hoe zit het met de arbeidssatisfactie bij u?

Het onderzoek toont verder aan dat:

  • ruim 66 procent het werk afwisselend vindt, maar dat slechts 46 procent het werk als uitdagend ervaart;
  • 33 procent van mening is onvoldoende zeggenschap te hebben over hun eigen werk;
  • 50 procent vindt dat er sprake is van hoge werkdruk: maar 7 procent voelt zich aan het einde van de werkdag energiek, 44 procent voelt zich dan moe;
  • een op de tien zijn werkomstandigheden niet hygiënisch vindt en 37 procent vindt dat er op de werkvloer weinig frisse lucht is;
  • 21 procent vindt dat hun leidinggevende vaak complimenten uitdeelt en 19 procent zegt dat de leidinggevende niemand voortrekt.

 

Een andere uitkomst van het onderzoek is dat men maar weinig waardering ondervindt. Want hoewel maar liefst 87 procent zichzelf goed vinden in het werk dat ze doen, voelt slechts 49 procent zich gewaardeerd. Tien procent geeft aan dat collega’s een ander vaak complimenteren. Mensen ergeren zich het meest aan anderen die hun beloften niet nakomen. Ook kan men zich behoorlijk opwinden over het afschuiven van werk en collega's die doen alsof ze het druk hebben. Flirten wordt slechts door tien procent van de ondervraagden irritant gevonden.

 

Factoren die betrokkenheid kunnen vergroten in volgorde van effectiviteit

1. Carrièremogelijkheden

2. Senior leiderschap

3. Intrinsieke motivatie

4. Loon

5. Work/life balance

6. Manager

7. De fysieke werkomgeving

8. Arbeidsvoorwaarden

Bron: Hewitt

 

Tip

Om te weten te komen hoe uw werknemers over werken bij u denken, zou u eens een enquête/tevredenheidsonderzoek kunnen houden. Geef ze op het formulier ook de kans met suggesties voor verbeteringen te komen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.