Logo
  • Nieuws
  • 21 juli 2010
  • Manon Schuttrups

Het regent hitteklachten: dit kunt u ertegen doen

Iets meer dan twee weken na de opening, heeft FNV Bondgenoten al bijna 600 klachten over hitte op de werkvloer ontvangen op haar speciale meldpunt. Elf keer betrof het zelfs een ziekenhuisopname.

Beeld Het regent hitteklachten: dit kunt u ertegen doen

"Hittestress is een serieus probleem,” concludeert de vakbond uit het grote aantal meldingen. De meeste werknemers klagen over concentratieverlies, maar ook jeuk, huidirritatie of flauwvallen door de hitte wordt veelvuldig gemeld.

 

De meeste klachten komen vooralsnog uit de detailhandel en de (persoons)vervoersbranche. Absolute recorddag was 1 juli: bijna de helft van de klachten kwam op die dag binnen.

 

Extra (drink)pauzes

Om objectief vast te stellen of het te warm is op de werkvloer, kan van internet de hittestresscalculator van FNV Bondgenoten worden gebruikt. Door de temperatuur en luchtvochtigheidsgraad in te vullen, ontstaat een cijfer. Is dit cijfer lager dan 25, dan is er geen probleem. Daarboven zijn extra (drink)pauzes nodig. Boven de 44 doorwerken is acuut gevaarlijk voor de gezondheid. Stoppen is het parool. Desnoods kan een beroep worden gedaan op artikel 29 Arbowet: werkonderbreking.

 

Enkele tips voor werken tijdens hitte

voldoende dranken gemakkelijk toegankelijk beschikbaar stellen; waarschuwen medewerkers voor mogelijke hittebelasting; stimuleren van vochtopname bij werknemers; informatie over verschijnselen bij warmteziekten en EHBO ophangen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.