Logo
  • Nieuws
  • 20 april 2009
  • David Davidson

Giftige stoffen eisen hoge tol onder werknemers

banner-nieuwsberichten_17.pngGiftige stoffen eisen tien keer zoveel dodelijke slachtoffers onder werknemers als ongevallen op de werkvloer, blijkt uit een rapport van het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA).

Beeld Giftige stoffen eisen hoge tol onder werknemers

Volgens deskundigen komen gevaarlijke stoffen niet alleen voor in de chemische sector, maar ook in de landbouw, de gezondheidszorg en de bouw. In Europa sterven jaarlijks zo'n 74 duizend werknemers door gevaarlijke stoffen op het werk.

 

Gezondheidsschade

Volgens EU-OSHA werkt zo'n 15 procent van de Europese werknemers een kwart van de werktijd met chemische producten. Eén op de tien ademt dampen in en bijna 20 procent krijgt op het werk stof, dampen of rook binnen. Deze vormen van blootstelling zijn volgens EU-OSHA een niet te onderschatten risico voor de gezondheid van werknemers in Europa. Mogelijke gevolgen zijn: allergieën, astma, onvruchtbaarheid en kanker.

Nanotechnologie
Rondstuivende nanodeeltjes vormen één van de grootste gevaren waartegen werknemers beschermd moeten worden. De microscopische deeltjes komen vrij bij toepassingen van nanotechnologie, in bijvoorbeeld de cosmetica- en computerindustrie.  

 

Onvoldoende

Volgens EU-OSHA besteden bedrijven onvoldoende aandacht aan het verwijderen of vervangen van gevaarlijke stoffen. Vooral onderaannemers en het midden- en klein bedrijf letten te weinig op chemische risico's. Deskundigen maken zich het meest zorgen over beroepssectoren als afvalverwerking, de bouwsector en dienstverlening zoals schoonmaak en thuiszorg.

 

Tip

U kunt op de volgende manieren de risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen beperken:

  • Maak gebruik van de minst schadelijke producten of werkmethoden;
  • zorg voor afzuiging en ventilatie en zie toe dat werknemers hier gebruik van maken;
  • voorkom dat werknemers zich onnodig blootstellen aan gevaarlijke stoffen;
  • stel persoonlijke beschermingsmiddelen aan werknemers ter beschikking.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.