Logo
  • Nieuws
  • 15 april 2010
  • Gabor Mooij

Gezondheidsbeleid vanuit overheid niet effectief

Voorlichting en preventief gezondheidsbeleid van de overheid leidt niet tot een afname van ongezonde leefgewoonten. Het preventieve gezondheidsbeleid richt zich sterk op leefstijl, maar moet zich meer richten op sociale en fysieke factoren. Dit staat in het rapport ‘Van gezond naar beter’ van het RIVM.

Beeld Gezondheidsbeleid vanuit overheid niet effectief

Het RIVM beklemtoont de grote gezondheidsverschillen in Nederland. Laag opgeleiden leven gemiddeld zes tot zeven jaar korter dan hoogopgeleiden. Verder hebben veel Nederlanders ongezonde leefgewoonten. Het aantal probleemdrinkers en drugsmisbruikers daalt niet ondanks voorlichtingscampagnes. Dit geldt ook voor het aantal mensen met overgewicht.

Preventie

Daarnaast voldoet ruim de helft van de Nederlanders niet aan de richtlijnen voor gezonde voeding en lichamelijke beweging. Het percentage rokers is nog steeds hoger dan in omringende landen. Het RIVM vindt dat bij preventie veel meer aandacht nodig is voor de sociale en fysieke omgeving van mensen. Dat betekent een samenhangend beleid op meerdere gebieden met zowel wettelijke, collectieve maatregelen als individuele leefstijlinterventies.

 

Tip

Het is niet voldoende dat uw werknemers voorlichting krijgen over een gezonde leefstijl. Het is belangrijk dat ze inzien op welke gebieden ze risico’s lopen en leren hoe ze hun gedrag kunnen veranderen en dat u ze daarin motiveert en stimuleert. Het gaat daarbij om een combinatie van opleiding, begeleiding van gedragsverandering en aanbieden van bewegen op het werk, sportmogelijkheden en gezonde voeding.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.