Logo
  • Nieuws
  • 3 april 2009
  • Gabor Mooij

Gezonde medewerker werkt in ieders belang

Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor gezondheidspreventiebeleid. Dat staat in een ontwerpadvies dat de Sociaal Economische Raad (SER) 17 april zal vaststellen.

Beeld Gezonde medewerker werkt in ieders belang

Volgens het ontwerpadvies is een goede gezondheid, en daarmee een lang en gezond leven, niet alleen belangrijk voor de werknemer. Voor werkgevers zorgt een betere gezondheid van werknemers voor minder verzuim en uitval én betere prestaties.

 

Voor de samenleving is het van het grootste belang dat werknemers door een goede gezondheid langer inzetbaar zijn: het helpt de kosten van de vergrijzing op te vangen én structurele tekorten op de arbeidsmarkt te verminderen.  

 

Het ontwerpadvies werd opgesteld door een commissie onder leiding van het kroonlid van de SER, Robin Linschoten.

 

Verantwoordelijkheid

Volgens het ontwerpadvies kunnen werkgevers en werknemers in de eerste plaats voldoen aan hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het preventiebeleid door een arbo-, verzuim- en re-integratiebeleid te voeren.  

 

Ook belangrijk is dat organisaties beleid opzetten voor gezondheidsbevordering, waaronder verbetering van de leefstijl. Het ontwerpadvies benadrukt dat het voor een goed arbo-, verzuim- en re-integratiebeleid nodig is dat alle betrokkenen nauw samenwerken.

 

Artsen

De commissie Linschoten wil verder een onderzoek naar de mogelijkheden voor een betere samenwerking tussen bedrijfsartsen en huisartsen. Volgens de commissie is contact tussen beide beroepsgroepen nog niet vanzelfsprekend, hoewel een structurele samenwerking van groot belang is.  

 

Wet- en regelgeving

In het ontwerpadvies staat dat werknemers in zware beroepen voor wie het werk te zwaar wordt, moeten kunnen overstappen naar minder zwaar werk. Ook moedigt het ontwerpadvies integraal gezondheidsmanagement aan. Het gaat daarbij om een aanpak die zich richt op de gezondheid van individuele medewerkers, op de gezondheidsbevorderende of -belemmerende factoren binnen de organisatie en op het preventiebeleid. Volgens het ontwerpadvies heeft extra wet- en regelgeving geen zin: ondernemingen komen zelf al met initiatieven voor preventiebeleid.

 

Tip

Laat de directie en de leidinggevenden in uw organisatie het goede voorbeeld geven: leef gezond. Dat inspireert werknemers om ook aan hun gezondheid te werken. Het heeft weinig zin om werknemers aan te sporen gezonder te leven, als het management er zelf niets aan doet.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.