Logo
  • Nieuws
  • 6 oktober 2010
  • Dagmar Hendriks

Geldt arbo-regelgeving ook voor zzp’ers?

Voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moeten dezelfde fysieke arboregels gelden als voor werknemers. En er moet iets worden geregeld op het gebied van arbeidsongeschiktheid, scholing en pensioenen voor zzp’ers. Dat adviseert de Sociaal Economische Raad (SER) aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Beeld Geldt arbo-regelgeving ook voor zzp’ers?

Begin oktober presenteerde de SER een ontwerpadvies. In opdracht van minister Donner van SZW onderzocht de organisatie onder meer de veiligheid van zzp’ers op de bouwplaats. De minister vindt al lange tijd dat iedereen op de bouwplaats zich moet houden aan de veiligheidsvoorschriften, ook niet- werknemers. Nu leidt dit volgens hem tot levensgevaarlijke situaties en concurrentievervalsing. De SER beaamt dat, maar stelt dat het probleem niet eenvoudig op te lossen is.

Uitbreiding arbo-regelgeving

De SER verdiept zich momenteel in apart advies dat eind van dit jaar wordt uitgebracht. Daartoe heeft al overleg plaatsgevonden tussen de bouwsector en het ministerie van SZW. Twee opties zijn daarbij onder de loep gelegd:

  • De eerste gaat uit van zelfregulering, maar partijen in de bouwsector denken dat dit niets oplevert. Zij voeren aan dat een privaatrechtelijke regeling niet dwingend kan worden opgelegd aan alle bouwers en dat de Arbeidsinspectie in die situatie niet kan handhaven.
  • De tweede behelst uitbreiding van de arbo-regelgeving.

 

FNV zelfstandigen Bouw noemt het advies ‘baanbrekend’, omdat de zelfstandige voor het eerst officieel wordt erkend. De belangenorganisatie voor zzp’ers zegt echter een voorstel voor een basisverzekering arbeidsongeschiktheid te missen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.