Logo
  • Nieuws
  • 28 juni 2012
  • Esther Leppink

Geen nieuwe Europese arbo-richtlijnen

In de onlangs gehouden vergadering van de Europese Raad van Ministeries (van Sociale Zaken) heeft een aantal lidstaten de Europese Commissie dringend verzocht om voorlopig geen nieuwe richtlijnen op arbo-gebied te ontwikkelen, zo meldt Arboonline.

Beeld Geen nieuwe Europese arbo-richtlijnen

Gezien de crisis is het belangrijk dat de focus van het Europese beleid ligt op de economische groei en de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Arbo-richtlijnen dragen daar niet of onvoldoende toe bij, aldus de indieners van het verzoek.

 

De Europese Commissie heeft nog niet besloten of zij op de wens van de betrokken lidstaten zal ingaan. Waarschijnlijk geeft zij pas na de zomer een reactie. Bij haar oordeel zal zij niet alleen rekening moeten houden met overwegingen van wenselijkheid maar ook van haalbaarheid. Een indicatie kan zijn dat de Commissie eerder al heeft afgezien van het voorstellen van een nieuwe Europese arbo-strategie voor 2013-2020. Ook hiervoor werd de economische crisis en de noodzaak van focus op economische groei en groei van de werkgelegenheid als argument genoemd.

 

Gevolgen voor andere richtlijnen

Het verzoek van een aantal lidstaten heeft ook gevolgen voor enkele richtlijnen die momenteel in ontwikkeling zijn of waarover wordt nagedacht: De Commissie worstelt al enige jaren met de richtlijnen Elektromagnetische velden. Naar verwachting zal nog dit jaar een voorstel voor herziening van de richtlijn worden ingediend. Om technische redenen kan hier niet van worden afgezien.

 

Daarnaast heeft de Commissie een voorstel in voorbereiding om de richtlijnen voor Handmatig Tillen en voor Beeldschermwerk te vervangen door één nieuwe richtlijn ter voorkoming van arbeidsgerelateerde spier- en gewrichtsaandoeningen. Ook werkt de Commissie aan een herziening van de richtlijn Kankerverwerkkende stoffen. Of deze herziening op korte termijn doorgaan is nog niet bekend.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.