Logo
  • Nieuws
  • 16 december 2008
  • Gabor Mooij

Geef uw werknemers hun doel terug

Werknemers presteren veel beter als ze goed voor ogen hebben wat het doel van hun werk is. Daarnaast gaan ze veel minder met arbeidsverzuim. Dit blijkt uit Canadees onderzoek waarover Management Team schrijft. Hoe kunt u nu zorgen dat uw medewerkers weer weten waar ze het allemaal voor doen?

Beeld Geef uw werknemers hun doel terug

De onderzoekers van de Canadese Universiteit van Alberta concluderen dat de dagelijkse werkroutine ervoor zorgt dat werknemers vergeten wat de rode draad is in hun werk. Dit is niet goed voor hun manier van werken. U kunt dit duidelijk verbeteren door uw personeel te stimuleren na te denken over de betekenis en het nut van hun baan.

 

Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat werknemers die weer weten wat het doel is van hun werk, zorgen voor maar liefst 60 procent minder arbeidsverzuim. Daarnaast steeg het aantal medewerkers dat trouw bleef aan hun baas met 74 procent.

 

De Canadezen kwamen tot hun conclusies door twee groepen werknemers van verschillende zorginstellingen te vergelijken. Een groep van 24 werknemers met een lage arbeidsmoraal kreeg extra aandacht. Dat gebeurde in de vorm van een eendaagse workshop om het doel van hun werk te ontdekken en acht wekelijkse motivatiebijeenkomsten. De andere groep van 34 mensen kreeg geen programma aangeboden. Het programma voor de groep van 24 had effect. De samenwerking binnen het team nam toe met 23 procent, de werktevredenheid ging omhoog met tien procent en de moraal op de werkvloer steeg met zeventien procent.

 

Tip

U kunt uw medewerkers inspireren door ze duidelijk te maken dat ze meer komen doen in uw bedrijf dan alleen geld verdienen. Dit doet u door ze ervan bewust te maken wat hun inzet te betekenen heeft voor uw klanten. Ook als u ze laat zien wat hun inspanningen concreet betekenen binnen een groter geheel of project geeft dat extra motivatie.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.