Logo
  • Nieuws
  • 19 januari 2010
  • Gabor Mooij

FNV gaat in 2010 ‘flink aan de slag’ met gezond en lekker werken

Gezond en lekker werken is volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius het belangrijkste thema voor de FNV in 2010. Volgens Jongerius is een indeling in zware beroepen onmogelijk. Ze zei dit tijdens de nieuwjaarsreceptie van de FNV vakcentrale.

Beeld FNV gaat in 2010 ‘flink aan de slag’ met gezond en lekker werken

Jongerius benadrukte het belang van het je lekker voelen tijdens het werk. Erkenning van en respect voor inzet en vakmanschap en daarnaast zeggenschap over de inhoud en de inrichting van werk spelen daarbij volgens haar een grote rol. De FNV-voorzitter kondigde aan dat de vakbond in 2010 flink aan de slag gaat met daadwerkelijke ruimte voor meer zeggenschap van werknemers. De FNV wil hiervoor bijvoorbeeld met een site over vakmanschap komen en een onderzoek naar de invloed van te veel regels op de werkvloer.

 

Zware beroepen

De grootste vakbond richt zich in 2010 ook op gezond werken als onderwerp dat in het verlengde ligt van lekker werken. Dat gebeurt onder meer met voorstellen voor een gezond werkklimaat. Jongerius stelde dat een indeling maken in zware beroepen onmogelijk is. Volgens haar bestaan er wel omstandigheden en randvoorwaarden die het werk in elk beroep lichter of zwaarder kunnen maken. Werkgevers kunnen echter samen met werknemers deze omstandigheden en randvoorwaarden beïnvloeden en wijzigen.

 

Tip

Als u de werkomgeving in uw organisatie (opnieuw) inricht, is het belangrijk dat u eerst goed kijkt hoe uw werknemers de ruimte(s) gaan gebruiken en welke functionele eisen dit stelt. Besteed daarbij ook aandacht aan ‘voldoende en prettig bewegen’ in uw bedrijf. U doet  er verstandig aan om betrokken werknemers mee te laten denken.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.