Logo
  • Nieuws
  • 9 juni 2009
  • Gabor Mooij

Flexwerkers lopen meer risico op het werk

In 2009 let de Arbeidsinspectie speciaal op de arbeidsomstandigheden van uitzendkrachten en stagiairs. Deze arbeidskrachten hebben namelijk meer kans op een arbeidsongeval, omdat ze vaak onvoldoende werkervaring hebben en regelmatig geen goed instructies krijgen over veilig werken. Dit meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Beeld Flexwerkers lopen meer risico op het werk

6 procent van de beroepsbevolking bestaat uit uitzendkrachten en gedetacheerden. Maar in 2007 was liefst 15 procent van de dodelijke slachtoffers en 17 procent van de zwaargewonden op het werk een uitzendkracht of gedetacheerde.

 

Kwetsbaar

De oorzaken van ongelukken zijn volgens SZW vaak een verkeerd gebruik van machines en slechte veiligheidsvoorzieningen. De achterliggende reden is dat bedrijven de flexwerkers en stagiairs gebrekkig voorlichten over wat er fout kan gaan en hoe ze dat moeten voorkomen. Daarnaast houden de bedrijven te weinig toezicht op de werkzaamheden van de uitzendkrachten en stagiairs. Vooral jeugdige stagiairs zijn een kwetsbare groep, omdat de kans op ongelukken afneemt als de ervaring toeneemt.

 

Controle

De Arbeidsinspectie bezoekt tot het eind van 2009 zo’n vijfhonderd bedrijven waar flexwerkers of stagiairs werken. Ze controleert of deze werknemers goed geïnstrueerd zijn over veilig werken en of het bedrijf ook toeziet op dat veilig werken. Bij overtredingen pakt de Arbeidsinspectie het bedrijf en ook het uitzendbureau aan. Volgens SZW zijn beide verantwoordelijk voor het veilig en gezond werken door flexwerkers. De Arbeidsinspectie spreekt de school aan op haar verantwoordelijkheid bij tekortschietende werkomstandigheden van stagiairs.

 

Tip

Naast uw eigen verantwoordelijkheid richting flexwerkers en stagiairs kunt u ook door een goede instructie van uw vaste personeel voorkomen dat flexwerkers en stagiairs onverantwoorde risico’s lopen. Een dergelijke instructie houdt niet alleen in dat het vaste personeel weet wat gezonde en veilige arbeidsomstandigheden zijn, maar ook dat het er alert op is dat stagiairs en flexwerkers veilig werken.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.