Logo
  • Nieuws
  • 3 februari 2010
  • Gabor Mooij

Erkenning vermoeidheidssyndroom als chronische ziekte

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Tweede Kamer voorgesteld om het Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS, ook wel ME) te erkennen als chronische ziekte.

Beeld Erkenning vermoeidheidssyndroom als chronische ziekte

Dit meldt de ME/CVS-Stichting Nederland, de patiëntenorganisatie voor mensen met het CVS. Bussemaker nam het advies van de Taskforce Linschoten over om CVS te erkennen als chronische ziekte. Als het parlement instemt met haar voorstel hebben alle ME/CVS-patiënten in Nederland volgens de ME/CVS-Stichting recht op tegemoetkomingen vanuit de WMO en de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg).


Voorzieningen

De ME/CVS-Stichting Nederland deed jarenlang moeite om CVS op de VWS-lijst (de ‘Lijst Borst’) voor chronische aandoeningen te krijgen. Mensen met CVS kunnen tot nu toe geen aanspraak maken op ondersteunende voorzieningen. Dat gaat nu hoogstwaarschijnlijk veranderen.


Taskforce

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Taskforce Linschoten ingesteld om onder andere de afbakening in de Wtcg te verbeteren. De commissie concludeerde in haar eindrapport dat onder meer mensen met ME/CVS onterecht buiten de Wtcg vallen.


Tip: Heeft u een chronisch zieke werknemer in dienst dan is het raadzaam om goed te bespreken wat hij wel en niet kan vanwege zijn ziekte. Overleg ook welke hulpmiddelen en voorzieningen (eventueel) nodig zijn.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.