Logo
  • Nieuws
  • 10 maart 2009
  • Gabor Mooij

Een gezonde geest in een brak lichaam

Na gedane hersenarbeid is het moeilijker om lichamelijke oefeningen vol te houden, blijkt uit Brits onderzoek.

Beeld Een gezonde geest in een brak lichaam

Wetenschappers van de Bangor University in Wales ontdekten dat mensen die net intensief mentaal werk hebben verricht, daarna veel minder lang kunnen sporten.

 

Test

Een groep van zestien vrijwilligers deed een test van 90 minuten, die veel vergde van hun geheugen en aandacht. De vrijwilligers moesten vervolgens op een hometrainer fietsen totdat ze niet meer konden. Dezelfde groep kreeg op een andere dag een film te zien van anderhalf uur. Daarna fietsten ze vijftien procent langer door dan na het doen van de test. Verder onderzoek moet uitwijzen waarom mensen na een mentale inspanning moeilijker sporten.

 

Tip

U kunt uw werknemers simpel stimuleren om te bewegen tijdens het werk. Bewegen op het werk hoeft namelijk niet per se te betekenen dat u allerlei fitnessapparatuur in uw bedrijf neerzet. U kunt ook wat simpele oefeningen aan uw werknemers geven, bijvoorbeeld om RSI- klachten (tegenwoordig heet RSI officieel CANS) te voorkomen. Geef ze dan wel de ruimte en gelegenheid om die oefeningen te doen. Blijf het bewegen promoten en laat het een structureel onderdeel worden van uw bedrijfscultuur. Zie ook de website www.nisb.nl.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.