Logo
  • Nieuws
  • 31 augustus 2011
  • Lianne Bouman

Durven uw werknemers u aan te spreken op een slechte werkplek?

U heeft een grote verantwoordelijkheid met betrekking tot de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van uw personeel in het algemeen. De arbowetgeving verlangt ook van uw werknemers dat zij verantwoordelijkheid dragen. Zo gelden er strikte regels ten aanzien van de werkplek. Wist u dat het merendeel van de werknemers hun werkgever niet durft aan te spreken op een slecht ingerichte werkplek?

Beeld Durven uw werknemers u aan te spreken op een slechte werkplek?

Uit onderzoek van een kantoorinrichter blijkt dat van de 8,5 miljoen werkenden in Nederland 94 procent zijn mond houdt tegenover hun werkgever over hun niet-ergonomisch ingerichte werkplek. Een niet volgens de Arbowet ingerichte werkplek kan gevolgen hebben voor de gezondheid en veiligheid van werknemers, met vermindering van de arbeidsproductiviteit en ziekteverzuim tot gevolg. Dat komt hun werkgevers duur te staan. Denk aan de kosten voor re-integratie en de loondoorbetalingplicht (104 weken).

 

Het onderzoek toont ook aan dat 18 procent bang is in de problemen te komen als zij het onderwerp bij hun werkgever aansnijden en 54 procent van de medewerkers geeft aan de afgelopen drie jaar pijnklachten te hebben gehad.

 

Ergonomische werkplek

Of het werk nu wordt verricht op kantoor, in de cabine van een hijskraan of in een fabriek, in het Arbeidsomstandighedenbesluit zijn belangrijke bepalingen opgenomen over de inrichting van werkplekken. Met ergonomische kennis kunnen de afzonderlijke werkomstandigheden worden aangepast aan de eigenschappen van de individuele werknemer.

 

Ergonomie is natuurlijk essentieel voor een veilige en gezonde werkplek, maar het effect wordt ook bepaald door omstandigheden die medewerkers (en leidinggevenden) zelf in de hand hebben, zoals de juiste lichaamshouding bij langdurig zitten of staan en regelmatig een korte pauze nemen.

 

RI

Ten aanzien van een werkplek bent u verplicht onder meer een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) uitvoeren om risico’s te beperken.

 

Let op

Zodra een werknemer meer dan twee uur per dag beeldschermwerk verricht, valt deze werkplek onder de richtlijnen van het Koninklijk Besluit Beeldschermwerkplekken. In het Arbobesluit en de Arboregelingen zijn eisen opgenomen voor beeldschermwerk. Deze eisen zijn gebaseerd op de EG-richtlijn nr. 90/270/EEG van 29 mei 1990. Alle beeldschermwerkplekken dienen te voldoen aan de in de wet gestelde eisen.

 

Let op

De arbowetgeving bepaalt dat de werkgever verantwoordelijk is voor een veilige en gezonde werkplek van de werknemer. De wet maakt daarbij geen onderscheid naar de locatie waar werknemers werken. De werkgevers is dus ook verantwoordelijk voor een ergonomische ingerichte thuiswerkplek.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.