Logo
  • Nieuws
  • 3 mei 2011
  • Mariel Hovemann

Door Het Nieuwe Werken is aandacht voor gezonde werkplek verslapt

Bijna driekwart van de Nederlandse medewerkers werkt een gedeelte van de tijd thuis of onderweg. En meer dan de helft heeft de afgelopen drie jaar last gehad van werkgerelateerde pijnklachten zo blijkt uit onderzoek van Fellowes.

Beeld Door Het Nieuwe Werken is aandacht voor gezonde werkplek verslapt

De aandacht voor een gezonde werkplek mag met Het Nieuwe Werken niet verslappen, waarschuwt Fellowes, wereldwijd leverancier van accessoires voor de werkplek. Het bedrijf liet onderzoek doen naar de houding en mening van Europese medewerkers over de omstandigheden op hun werk.

 

Werkgerelateerde pijnklachten

Uit het onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van de Nederlandse medewerkers heeft de afgelopen drie jaar last gehad van pijnklachten die verband houden met een niet-ergonomische werkomgeving. De werkgerelateerde pijnklachten variëren van pijn in de nek, rugpijn en RSI tot hoofdpijn.

 

Risico groter

Bijna driekwart van de medewerkers besteedt een gedeelte van zijn werktijd thuis of onderweg aan het werken met een laptop. Keukentafel, bank, trein, vliegtuig en bus worden genoemd als populaire plekken om de laptop te gebruiken. De kans op werkgerelateerde pijnklachten is hier groter dan op het kantoor, maar ook op het (thuis)kantoor is nog veel voor verbetering vatbaar, blijkt uit het onderzoek. Zo gebruikt 69 procent van degenen die last hebben van rugpijn geen speciale rugsteun en gebruikt bijna viervijfde van deze groep ook geen voetensteun. Van degenen die klachten aan de ogen hebben, gebruikt 80 procent geen specifieke pc- of laptopstandaard.

 

Risico-inventarisatie en –evaluatie

Om verzuim door werkgerelateerde pijnklachten te reduceren of tegen te gaan en de productiviteit van medewerkers te verhogen, moet u goed weten wat er bij de medewerkers speelt, wat hun behoeftes zijn en waar de problemen ontstaan. Een risico-inventarisatie en -evaluatie van de werkplek is een goede manier om inzicht te krijgen in deze zaken als het om de werkomgeving gaat.

 

Uit het onderzoek komt naar voren dat bij slechts 42 procent van de medewerkers in Nederland een risicoanalyse en -evaluatie van de werkplek wordt uitgevoerd. Negentig procent van de bedrijven schendt zelfs de EC-richtlijn, waarin wordt bepaald dat bedrijven jaarlijks zo’n analyse moeten uitvoeren.

 

Sommige sectoren zijn beter dan anderen in het leveren van zo’n inventarisatie. De overheidssector doet het ’t beste, gevolgd door de non-profitsector. Bij de overheid zijn in de afgelopen twaalf maanden een kwart van de werkplekken van medewerkers geëvalueerd, bij de non-profitsector is dit 17 procent. Opvallend is dat de medische sector/gezondheidszorg juist slecht uit de bus komt, bijna de helft van deze medewerkers heeft nog nooit een risicoanalyse gehad.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.