Logo
  • Nieuws
  • 21 februari 2011
  • Miranda Panse

Dekkingsgraad arbocatalogi nog onvoldoende

Het huidige aantal arbocatalogi is te klein voor een verantwoorde dekkingsgraad. Robin Linschoten, de voorzitter van de commissie Begeleiding Arbocatalogi roept dan ook op om door te gaan met de invoering van arbocatalogi in alle sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven. Ook wil hij dat de overheid betrokken blijft bij de verdere ontwikkelingen van de arbocatalogus.

Beeld Dekkingsgraad arbocatalogi nog onvoldoende

In de arbocatalogus staan middelen en manieren om werknemers te beschermen tegen ongezonde en onveilige arbeidsomstandigheden. Branches moeten zo veel mogelijk hun eigen arbocatalogus samenstellen om maatwerk te bereiken.

In totaal is de arbocatalogus in 142 sectoren ingevoerd. De commissie roept werkgevers in de ontbrekende sectoren op om de catalogus in te voeren. Ook wordt erop gewezen dat de inhoud van de arbocatalogus een punt van blijvende aandacht voor werkgevers en werknemers op sectorniveau moet blijven. Het thema werkdruk en werkstress is nog te onderbelicht in de huidige catalogi.


Wettelijke verankering

De commissie dringt er bij staatssecretaris De Krom van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op aan te zorgen voor een blijvende infrastructuur, waardoor de volgende werkzaamheden in de toekomst gegarandeerd zijn:

  • actieve benadering van sectoren die nog geen catalogus hebben (minimaal 50); 
  • registratie van arbocatalogi en toezicht daarop; 
  • wettelijke verankering van de arbocatalogus; 
  • blijvende betrokkenheid van de Arbeidsinspectie bij de (her)toetsing van de arbocatalogi.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.