Logo
  • Nieuws
  • 11 november 2010
  • Dagmar Hendriks

De HRM’er: gestrest, maar onder controle

Het overgrote deel van het personeel in het bedrijfsleven is enthousiast en gemotiveerd over zijn werkomgeving. Tegelijkertijd is de helft van hen flink gespannen op de werkvloer. Dit blijkt uit de resultaten van de Zen Barometer die HDP-AristA die onder 737 werknemers, 134 HR-managers en 192 bedrijfsleiders werd uitgevoerd.

Beeld De HRM’er: gestrest, maar onder controle

Het werk kan aan de basis liggen van een bepaalde psychosociale druk, bijvoorbeeld wanneer een werknemer zich moeilijk kan aanpassen aan vereisten die gekoppeld zijn aan de werkomgeving. Deze situatie zorgt heel vaak voor stress.

 

Ongeveer 75 procent van de werknemers zegt enthousiast te zijn op het werk. Het management is zelfs nog enthousiaster. Ongeveer 90 procent van de HR-managers zijn enthousiast over en op het werk. Toch wordt er ook veel gestrest op de werkvloer.

 

Stressfactoren

Ongeveer 50 procent van de werknemers beweert veel (43 procent) tot heel veel (6 procent) stress te hebben. De helft van de ondervraagde beweert goed met stress om te kunnen gaan, ongeacht het stressniveau. De HR-manager (73 procent) is behoorlijk zeker van zijn zaak die zegt de stress volledig de baas te kunnen. De belangrijkste stressfactoren zijn; de hoeveelheid werk, mentalen druk en de werkorganisatie. Dit geldt voor alle ondervraagden.

De helft van de ondervraagde organisaties beweert acties te voorzien om de stress van de werknemers te verminderen. Toch heeft maar 10 procent van de ondervraagde bedrijven een risicoanalyse op psychosociaal vlak uitgevoerd.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.