Logo
  • Nieuws
  • 5 januari 2012
  • Eliza van den Anker

Daglichtplafond zorgt voor concentratie

Daglicht tijdens het werk is gezond, maar om iedereen aan een raam te laten werken is erg lastig. Een daglichtnabootsend plafond met dynamische verlichting is een mogelijke oplossing.

Beeld Daglichtplafond zorgt voor concentratie

Nu.nl meldt dat onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Arbeitswirtschaft in Stuttgart een plafond hebben ontwikkeld waarbij het effect van langsdrijvende wolken tegen een blauwe hemel wordt gesimuleerd. Buiten blaast de wind de wolken door de lucht, waardoor er een constante verandering van licht is. Dit geeft een gevoel van ruimtelijkheid en vrijheid. Het naar binnen brengen van dit gevoel is wat de onderzoekers voor ogen hadden.

 

Meer geconcentreerd

De LEDs in het plafond maken dat deze dynamische veranderingen in licht zo nagedaan kunnen worden dat ze niet direct door het oog te bemerken zijn, anders zou het mensen afleiden van hun werk. Toch zorgt de minimale verandering ervoor dat mensen juist meer geconcentreerd zijn.

 

Dynamische verlichting

De eerste resultaten van het onderzoek op de werkplek zijn positief. Hierbij moesten werknemers hun werk uitvoeren op de normale manier en kregen achtereenvolgens andere lichtcondities. Op dag één gewoon statisch licht, dag twee lichte fluctuatie en de derde dag snellere verandering. Tachtig procent van de respondenten koos achteraf voor de snelle, dynamische verlichting.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.