Logo
  • Nieuws
  • 6 juli 2011
  • Lianne Bouman

Compensatiekosten naar werkgever of werknemer?

Uw (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemers hebben jaarlijks recht op een tegemoetkoming arbeidsongeschikten van UWV. UWV betaalt de tegemoetkoming rechtstreeks aan de werkgever, maar kan ook, indien gewenst, direct aan de werknemer worden overgemaakt. De werkgever moet dit wel voor 10 juli a.s. melden aan UWV.

Beeld Compensatiekosten naar werkgever of werknemer?

De tegemoetkoming (2011: 336 euro) compenseert de extra kosten die arbeidsongeschikte werknemers moeten maken. UWV maakt deze extra uitkering in principe eerst over aan de werkgever die haar samen met het loon aan de werknemer betaalt. De tegemoetkoming komt dus bovenop de reguliere uitkering.

 

September 2011

De werkgever ontvangt de tegemoetkoming tegelijk met de arbeidsongeschiktheidsuitkering van september 2011. Als hij liever heeft dat de tegemoetkoming rechtstreeks door UWV aan de werknemer wordt betaald, dan moet de werkgever dit vóór 10 juli a.s. melden bij UWV. Ook de arbeidsongeschiktheidsuitkering gaat dan voortaan automatisch direct naar de werknemer.

 

Let op

Fiscaal gezien kan het direct overmaken van de uitkering aan de werknemer nadelig zijn. Het kan zijn dat de werknemer hierdoor meer belasting moet betalen. Bovendien moet de werkgever een eventuele aanvulling op de uitkering apart berekenen.

 

UWV betaalt de tegemoetkoming aan mensen die op 1 juli 2011 recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van UWV, 35% of meer arbeidsongeschikt zijn en verzekerd zijn voor de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ).

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.