Logo
  • Nieuws
  • 30 november 2017

Bijna helft organisaties heeft noodprocedures zorgplicht onvoldoende ingericht

Bijna de helft van de werknemers heeft geen idee of hun werkgever in een noodsituatie hen snel en deskundig te hulp schiet. Ook weten werknemers bij calamiteiten vaak niet met wie ze contact moeten opnemen. In Nederland gaat het om 46% van de werknemers. Bedrijven voldoen hiermee niet aan hun wettelijke zorgplicht. Zo blijkt uit recent Europees onderzoek van Innofact in opdracht van Concur®, onderdeel van SAP.

Beeld Bijna helft organisaties heeft noodprocedures zorgplicht onvoldoende ingericht

Het onderzoek laat zien dat veel organisaties de bij de zorgplicht behorende noodprocedures onvoldoende hebben ingericht en gecommuniceerd aan hun medewerkers. Zo heeft één op de drie werknemers nog nooit gehoord van zorgplicht. Onbekend maakt ook onbemind. Om de zorgplicht goed uit te voeren, moeten werkgevers kunnen traceren waar hun mensen zijn. Vergeleken met andere Europese landen staan Nederlanders het minst open om getrackt te worden. 28% van de werknemers wil niet dat hun werkgever weet waar ze zijn. In Engeland heeft slechts 9% hier een probleem mee. Nederlandse zakenreizigers zien het belang van tracking vaker in dan medewerkers in het algemeen.

Bedrijven vaak passief bij een crisis

In Frankrijk (63%) hebben de meeste zakenreizigers al eens ervaringen gehad met risicovolle situaties. Ongeveer de helft daarvan werd door hun werkgever niet benaderd bij een crisis. Duitse bedrijven waren ook passief met 47%. In Groot-Brittannië was dit zo’n 41%. Medewerkers hebben dan ook vaak geen vertrouwen in de uitgebreide noodhulp van hun bedrijf. Slechts ongeveer een derde van de Duitse (33%), Franse (33%) en Nederlandse (32%) werknemers denkt dat hun bedrijf adequate crisisondersteuning kan bieden.”

Zorgplicht verankerd in de wet

De zorgplicht voor medewerkers - Duty of Care (DoC) - is verankerd in de wet en staat vanwege het groeiende gevoeld van onveiligheid steeds hoger op de agenda van bedrijven. “Een werknemer op zakenreis moet beschermd worden”, zegt Patrick Klaver, Managing Director van Concur. “Maar wat veel bedrijven niet weten, is dat die zorgplicht dus ook geldt voor de thuiswerkplek, bedrijfsuitjes en dienstreizen.”

 

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.