Logo
  • Nieuws
  • 15 maart 2011
  • mr. Thijs Ridder, Kennedy Van der Laan

Bij (langdurige) gevangenisstraf niet automatisch ontslag

Detentie van een werknemer door een strafrechtelijke veroordeling is niet automatisch grond om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit geldt zelfs als het gaat om een veroordeling van een ernstig feit, waardoor de werknemer nog lang gedetineerd blijft.

Beeld Bij (langdurige) gevangenisstraf niet automatisch ontslag

De werknemer wordt veroordeeld voor een gevangenisstraf van vijf jaar voor drugshandel. Werkgever verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Werkgever voert onder andere aan dat zij een gezondheidsorganisatie is en dat zij niet iemand in dienst kan houden die veroordeeld is voor drugshandel. De kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek af.

                                                                                               

Rekening houden met omstandigheden werknemer

De Kantonrechter Maastricht vindt dat er sprake moet zijn van een voldoende direct verband tussen het strafbare feit dat werknemer begaan heeft en zijn werkzaamheden. In dit geval was dat verband er volgens de rechter onvoldoende.

 

Daarnaast moet ook gekeken worden naar andere omstandigheden zoals de leeftijd van de werknemer, hoe lang hij al in dienst is, hoe goed hij functioneert, of het strafbare feit invloed heeft gehad op diens functioneren en of werkgever directe schade heeft geleden door de detentie. Ook speelt een rol of het strafbare feit zich in de privésfeer of op het werk heeft voorgedaan. Gelet op al deze omstandigheden komt de kantonrechter tot het oordeel dat de werknemer een tweede kans verdient en wordt het ontbindingsverzoek afgewezen.

 

Kantonrechter Maastricht, 21 februari 2011, LJN: BP 5184

 

Tip

Een werknemer kan zelfs bij gevangenisstraf niet zomaar worden ontslagen. Houd er dus rekening mee dat een werknemer na een paar jaar afwezigheid mogelijk nog aanspraak op zijn functie kan maken.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.