Logo
  • Nieuws
  • 6 maart 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Bied steun aan medewerkers met een werkdip

Wanneer het werk naar huis wordt meegenomen kan dit bij uw werknemers en hun partners zorgen voor een verminderde levenstevredenheid en een werk-thuis conflict. Maar sociale steun kan uw medewerkers, ongeacht de mate van stress, weer uit die dip halen. Dat blijkt uit een onderzoek van Geertje van Daalen,  arbeids- en organisatiepsychologe aan de Universiteit van Tilburg.

Beeld Bied steun aan medewerkers met een werkdip

Van Daalen onderzocht hoe de steun van collega's, leidinggevenden, partner, familie en vrienden van invloed is op een werk-thuis conflict.

 

Steun van een leidinggevende

Om effectief te zijn maakt het voor de steun per geslacht wel uit van welke bron deze afkomstig is. Zo werkt bij uw vrouwelijke medewerkers de steun van collega’s positief op de gezondheid, bij mannen vermindert die steun de stress rond het combineren van werk en gezin. Mannelijke werknemers zijn meer gebaat bij steun van hun leidinggevende, terwijl deze voor vrouwen juist averechts werkt.

 

Van Daalen adviseert organisaties en leidinggevenden rekening te houden met deze verschillen. Daarbij zouden organisaties, naast parttime banen en flexibele werktijden, veel meer gebruik kunnen maken van de op het werk aanwezige sociale relaties.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.