Logo
  • Nieuws
  • 15 oktober 2009
  • Manon Schuttrups

Beschermengel waakt over veiligheid op de werkvloer

De meeste ongevallen op de werkvloer gebeuren met werken op hoogte, met machines en met heftrucks. Maar veiligheid verbeteren of bespreekbaar maken is niet gemakkelijk. De stichting Consument en Veiligheid komt met een oplossing: Alerta, de beschermengel van werkend Nederland.

Beeld Beschermengel waakt over veiligheid op de werkvloer

Bedrijven hebben veel aandacht voor het voorkomen van ongevallen op de werkvloer. Niet alleen de melding bij de Arbeidsinspectie, het ziekteverzuim en het persoonlijk leed houdt hen bezig. Juist het bieden van een veilige werkomgeving aan medewerkers heeft prioriteit. Preventiemaatregelen worden uiteraard getroffen, maar wat nodig blijkt te zijn is een gedragsverandering.

 

Oorzaak en verbetering

Consument en Veiligheid deed onderzoek naar de voornaamste oorzaken van onveilig gedrag, en hoe dit verbeterd kan worden. Werkgevers en werknemers is gevraagd waar een veiligheidscampagne aan zou moeten voldoen om effect te hebben. Uitkomst: een gedragscampagne moet vooral niet belerend zijn en langdurig ingezet kunnen worden in iedere branche, zonder dat het te veel tijd in beslag neemt.

 

Aan de hand hiervan ontwikkelde Consument en Veiligheid een gedragscampagne met Alerta, de beschermengel van werkend Nederland. De uitdrukking ‘Ik had vast een beschermengel op mijn schouder’, is bij iedereen bekend, want hoe vaak ging het net goed? Deze beschermengel maakt duidelijk dat je altijd alert moet zijn op het werk, omdat zij er niet 24 uur per dag is. Ook zij heeft koffiepauze, verslaapt zich of is op vakantie.

 

Basispakket

Bij de campagne horen materialen, die langdurig binnen het bedrijf gebruikt kunnen worden om de veiligheidsboodschap telkens op een andere, verrassende manier te herhalen. Bedrijven kunnen de campagne starten met behulp van het basispakket en bijbehorende materialen bestellen om de campagne structureel in te zetten. De campagne kan zonder veel inspanning effectief worden uitgevoerd.

 

Tip

Het basispakket wordt gratis ter beschikking gesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid via www.veiligheid.nl/alerta.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.