Logo
  • Nieuws
  • 4 december 2009
  • Manon Schuttrups

Beroepsziekten in cijfers

De ranglijst van beroepsziekten in 2008 wordt aangevoerd door aandoeningen aan het bewegingsapparaat, met 42 procent. Gevolgd door gehooraandoeningen (34 procent) en psychische aandoeningen (17 procent). Dit blijkt uit het rapport Beroepsziekten in Cijfers 2009 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), gebaseerd op 6952 meldingen van beroepsziekten in 2008.

Beeld Beroepsziekten in cijfers

In 2008 zijn 2290 meldingen van slechthorendheid gedaan. Ondanks goede preventiemogelijkheden is dit nog steeds een veel gemelde beroepsziekte. Daarnaast kan werken in lawaai de kans op het maken van fouten en ongelukken vergroten.
Ook waren er in 2008 meer meldingen van lage rugklachten en aandoeningen aan de onderste ledematen dan in voorgaande jaren. Met name beroepsziektemeldingen van artrose van knie en heup is de laatste twee jaar sterk gestegen. Het aantal meldingen van RSI is juist gedaald: van 3000 gevallen in 2000 tot 1061 gevallen in 2008.

 

Psychische aandoeningen
Bij de 1170 meldingen van psychische beroepsziekten betreft het grotendeels overspannenheid en burnout. Bedrijfsartsen schatten dat werkgebonden psychische aandoeningen gepaard gaan met een aanzienlijke duur van het verzuim. Bij werkgebonden psychische aandoeningen liggen risico’s onder andere in intensivering van het werk en een slechte balans tussen het werk- en privéleven.

Voorkomen is beter dan genezen
Uit onderzoek blijkt dat door de vergrijzing, verbeterde behandeling van chronisch zieken en re-integratie steeds meer mensen doorwerken met een verstoorde afweer die extra gevoelig zijn voor biologische agentia.

Ook zijn er aanwijzingen dat werken in ploegendienst en blootstelling aan sommige stoffen, zoals arseen, de kans op diabetes en daarmee de kans op hart- en vaataandoeningen verhogen. Werk in de nacht kan het risico op kanker vergroten.

Het is belangrijk dat ondernemingen hier aandacht aan besteden. Beroepsziekten kunnen meestal worden voorkomen door goede arbeidsomstandigheden, aldus het NCvB.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.