Logo
  • Nieuws
  • 28 september 2010
  • Lianne Bouman

Arbowet straks simpeler en duidelijker

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft gehoor aan voorstellen van de FNV om de Arbowet te verduidelijken. Hij schrapt 76 van de huidige 90 niet-bindende beleidsregels uit de Arbowet en neemt tegelijkertijd een aantal heldere normen uit die beleidsregels in de wet op, zodat zij bindend worden.

Beeld Arbowet straks simpeler en duidelijker

De wetswijziging kan ingrijpende gevolgen hebben op de werkvloer. Een voorbeeld van een heldere norm die voortaan in de wet komt te staan, is dat de kantbeveiliging bij het werken op hoogte minstens één meter moet zijn. Dit is een preventieve maatregel waardoor de kans op ongelukken afneemt.
 

Grenswaarden

Ook moet de werkgever voortaan werknemers minimaal één keer per jaar voorlichten over het werken met kankerverwekkende stoffen. Volgens FNV worden hiermee heldere grenzen in de Arbowet vastgelegd, die precies vertellen wat wel en wat niet mag.

 

Volgens de vakbond moet er nog wel meer gebeuren. Zo zal de Gezondheidsraad waarschijnlijk dit jaar nog beoordelen of er voor arbeidsrisico’s, zoals fysieke belasting en werkdruk, ook heldere normen of grenswaarden zijn op te stellen die in de wet kunnen worden opgenomen.

 

U vindt hier de letterlijke tekst van het besluit van minister Donner.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.