Logo
  • Nieuws
  • 11 maart 2009
  • David Davidson

Arbowet geeft ruimte aan zwaar tillen, tot op zekere hoogte

Havenwerkers tillen te zwaar, dat zegt de Arbeidsinspectie na een onderzoek onder 134 havenbedrijven. Vijftig bedrijven kregen een waarschuwing. Betere afspraken zijn nodig.

Beeld Arbowet geeft ruimte aan zwaar tillen, tot op zekere hoogte

De meeste overtredingen werden ontdekt bij de overslag van stukgoed en containers. Personeelsleden werken vaak gebukt benedendeks en tillen soms lasten van tientallen kilo. Werknemers krijgen in deze sector vaak stukloon, wat extra druk uitoefent om snel te werken.

 

Macho

De inspectie zegt dat in de haven weinig gedaan wordt om zwaar werk lichter te maken. Dat komt door het idee dat havenwerk nu eenmaal van nature zwaar is. Onder de werknemers heerst volgens de inspectie een machomentaliteit.

 

Tip

Werkgevers en werknemers hebben per 1 januari 2007 meer verantwoordelijkheid voor het vormgeven van het eigen arbobeleid. De arbowet beperkt zich hierbij tot het vaststellen van zogenoemde doelvoorschriften. Dit zijn voorschriften of regels waarin staat welk veiligheidsdoel werkgevers minimaal moeten garanderen.

 

Werkgevers en werknemers kunnen onder de nieuwe wet afspraken maken op branche- of bedrijfstakniveau. Deze afspraken, een verdere uitwerking van de manier waarop zij samen de doelvoorschriften denken te kunnen behalen, leggen zij vast in een arbocatalogus. Een hulp daarbij zijn de branchebrochures, ontwikkeld door de arbeidsinspectie. Het zijn voorlichtingsbrochures die werkgevers helpen met hun voorbereiding op controles.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.