Logo
  • Nieuws
  • 5 maart 2010
  • Mariel Hovemann

Arbo-catalogus voor sociale zekerheid-sector

UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hebben samen met werknemersorganisaties afspraken over gezond en veilig werken vastgelegd in een arbo-catalogus. De afspraken gelden voor ruim 25.000 werknemers in de sociale zekerheid.

Beeld Arbo-catalogus voor sociale zekerheid-sector

De afgelopen jaren zijn veel wettelijke arbo-regels geschrapt. In plaats daarvan vraagt de overheid aan werkgevers en werknemers in een branche, in dit geval de sociale zekerheidsorganisaties, om gezamenlijk afspraken te maken over gezond en veilig werken en deze vast te leggen in een arbo-catalogus. Een catalogus is echter niet verplicht.

 

Risico’s beperken

Voor de catalogus zijn in overleg met werknemers regels voor de arbeidsomstandigheden bepaald en vastgelegd. De veiligheids- en gezondheidsrisico’s voor de medewerkers zijn in kaart gebracht en er zijn maatregelen vastgelegd om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Daarbij gaat het om zaken zoals een veilige en gezonde werkplek, beperking van de werkbelasting, een goed binnenklimaat, goede fysieke veiligheid en bedrijfshulpverlening.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.