Logo
  • Nieuws
  • 25 november 2014
  • Lianne Bouman

Administratie eigenrisicodrager WGA-vast wijzigt per 2015

Eigenrisicodragers voor WGA-vast staan vanaf 1 januari 2015 gewijzigde administratieve verplichtingen te wachten. Een belangrijke verandering is dat eigenrisicodragers minder beslissingen over terugbetalen van Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) ontvangt.

Nu betaalt UWV u maandelijks de WGA-uitkering(en) van (ex-)werknemer(s). UWV stuurt u hiervoor elke maand een of meerdere beslissingen. U ontvangt voor elke werknemer een aparte beslissing.

Wijzigingen

  • Vanaf 1 januari 2015 ontvangt u per maand nog maar één bericht met daarin het bedrag dat UWV die maand aan uitkeringen heeft uitbetaald. Dit zelfde bericht vermeldt eveneens de uitkeringen die met terugwerkende kracht zijn gewijzigd. UWV informeert u wel over de periode met betrekking tot de wijziging.
  • Vanaf 1 januari 2015 moet u bij elke betaling verplicht het betalingskenmerk vermelden. Die plicht is er nu ook. Echter, als aan die plicht niet wordt voldaan had dat geen gevolgen. Per 1 januari 2015 wordt u strikt aan die plicht gehouden.

Nota bene

Vanaf 1 januari 2014 geldt het eigenrisicodragerschap voor de WGA alleen nog voor werknemers met een vast dienstverband. De werkgever/eigenrisicodrager betaalt dus niet het premiedeel WGA-vast, maar wel het premiedeel WGA-flex (en het premiedeel ZW-flex). Verder draagt de werkgever ook het risico voor overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van werknemers met een WGA-uitkering die hij in dienst had.

Vanaf 2016 is het ook mogelijk eigenrisicodrager te worden voor de werknemers met een contract voor bepaalde tijd die ziek uit dienst zijn gegaan en vanuit de ZW-uitkering in de WGA zijn ingestroomd. Voor de jaren 2014 en 2015 geldt echter dat dit nog niet mogelijk is en dat de instroom van die ziek uit dienst gevallen vanuit de ZW in de WGA – we spreken dan van WGA-flex – met een vertraging van twee jaar voor rekening van de werkgever komen in de vorm van een gedifferentieerde WGA-premie flex. Voor het jaar 2014 is dus de instroom in de WGA van deze categorie in 2012 bepalend.

Seminar: Bezwaar tegen een UWV besluit

Een medewerker die verzuimt kost handenvol geld. Door adequaat in te grijpen kunt u de kosten beperken. In situaties waar ingrijpen toch niet goed mogelijk is gebleken, kunt u geconfronteerd worden met nog hogere kosten. Het UWV kan u een loondoorbetalingsverplichting opleggen, of kent uw beperkte werknemer geen IVA-uitkering toe, maar een WGA-uitkering. Hoe toetst u de door u ingeschakelde deskundigen? Wat doet u als u het niet eens bent met het UWV en het oordeel? Meer informatie...

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.