Logo
  • Nieuws
  • 4 augustus 2010
  • Mariel Hovemann

8,6% van de Europeanen heeft last van werkgerelateerde gezondheidsproblemen

Tussen 1999 en 2007 is het aantal werkenden dat gezondheidsproblemen rapporteert in Europa met de helft toegenomen. Dit en meer blijkt uit een analyse van TNO in opdracht van Eurostat.

Beeld 8,6% van de Europeanen heeft last van werkgerelateerde gezondheidsproblemen

In Europa verzuimen jaarlijks 12,5 miljoen personen door werkgerelateerde gezondheidsproblemen. In totaal wordt naar schatting minstens 367 miljoen dagen verzuimd door deze gezondheidsklachten.

 

Verzuim

Tussen 1999 en 2007 is het aantal werkenden dat gezondheidsproblemen rapporteert gestegen van 4,7 procent naar 7,1 procent (gebaseerd op een vergelijking van 9 EU-landen). De helft van hen heeft als gevolg van deze klachten kleine beperkingen in het uitvoeren van dagelijkse taken. Ruim 20 procent ondervindt ernstige beperkingen. Ruim de helft verzuimt als gevolg van de klachten. Ruim één vijfde verzuimt meer dan 1 maand.

 

Leeftijd

Tot 55 jaar neemt het aantal personen met werkgerelateerde gezondheidsproblemen toe. Daarna is er sprake van een afname die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door het zogenaamde ‘healthy worker effect’. Mensen met werkgerelateerde gezondheidsproblemen verlaten het arbeidsproces eerder dan mensen zonder deze klachten.

 

Typen werkgerelateerde gezondheidproblemen

De twee belangrijkste typen gezondheidsproblemen zijn lichamelijke klachten (belangrijkste klacht voor ongeveer 60 procent van de respondenten met werkgerelateerde klachten) en stress-, depressieve en angstklachten (belangrijkste voor 14 procent van de respondenten). Hoogopgeleide personen noemen vaker stress, angst of depressie als de meest ernstige gezondheidsklacht, terwijl laag en gemiddeld opgeleide personen vaker lichamelijke klachten noemen.

 

Risicosectoren

Voor mannen en vrouwen zijn de ‘landbouw, jacht en visserij’ en de ‘mijnbouw’ de sectoren met de meeste werkgerelateerde gezondheidsproblemen. Voor vrouwen komt daar de gezondheids- en welzijnssector nog bij.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.