Logo
  • Nieuws
  • 21 juli 2011
  • Mariel Hovemann

3% werknemers heeft te maken met seksuele intimidatie

Een op de vier werknemers in Nederland heeft zich weleens onprettig of onveilig gevoeld op de werkvloer. 6% heeft te maken gehad met discriminatie en pesten en 3% met seksuele intimidatie. Er is nagenoeg geen verschil tussen mannen en vrouwen met deze negatieve ervaringen. Wel valt op dat werknemers jonger dan 30 het meest te maken hebben met seksuele intimidatie.

Beeld 3% werknemers heeft te maken met seksuele intimidatie

Dat is een van de conclusies uit het onderzoek 'Medewerkerbeleving in Nederland 2011' van Integron.

Onprettige omgangsvormen komen gemiddeld meer voor in de zorgsector en bij de overheid/not-for-profit (28% tegen 22% landelijk). Binnen de groothandel is dat cijfer het laagst (15%). Daar komt discriminatie ook weinig voor (3%).

 

Werknemers in de transportsector hebben er het meest mee te maken. De installatiesector doet het slecht op het gebied van pesten (12% van de werknemers heeft hiermee te maken) en seksuele intimidatie (8%). In het onderwijs wordt het minst gepest (3%). De helft van de werknemers geeft aan dat de werkgever aandacht besteedt aan ongewenst gedrag op de werkvloer.

 

Vrouwen meer tevreden

Net als in 2010 zijn vrouwen meer tevreden over hun werk en hun werkgever dan mannen. Het verschil is ten opzichte van vorig jaar wel kleiner geworden. Het meest opvallend zijn de meer positieve beoordelingen van de onderlinge samenwerking en de waardering voor de direct leidinggevende.

 

Seksuele voorkeur heeft eveneens slechts een fractionele invloed op de algehele tevredenheid. Opvallend is dat de tevredenheid over veiligheid op het werk onder homoseksuelen en biseksuelen opmerkelijk hoger is dan die onder heteroseksuelen. Wel geven biseksuelen, vaker dan werknemers met een andere seksuele voorkeur, aan dat zij zich onveilig of onprettig hebben gevoeld op hun werk als gevolg van pesterij en seksuele intimidatie.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.