Logo
  • Nieuws
  • 10 november 2011
  • Mariel Hovemann

Zorgverlof niet veel gebruikt

De bestaande verlofregelingen voor zorg en ouderschap worden maar weinig gebruikt zo blijkt uit het rapport Verlof aanvragen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Beeld Zorgverlof niet veel gebruikt

Uit het rapport blijkt dat in 2009 slechts 2 procent van de werknemers kort verlof opnam om voor een zieke naaste te zorgen. Een derde nam een dag vrij. Een kwart nam kortdurend verlof op. Het zogenaamde calamiteitenverlof nam een op de tien op.

 

Langdurend zorgverlof

1 procent van de werknemers nam verlof op om voor een langdurig zieke te zorgen. Een vijfde nam hiervoor een vrije dag op en een derde kortdurend verlof. Ruim een op de acht langdurend zorgverlof en bijzonder verlof.

 

Ouderschapsverlof

Van de ouders met een kind jonger dan 8 jaar maakte 10 procent gebruik van ouderschapsverlof. Moeder meer dan vaders (resp. 12 en 6 procent). 11 procent van de ouders hadden wel behoefte aan ouderschapsverlof, maar namen het niet op. Vooral het feit dat het verlof onbetaald is was voor een derde een reden om er vanaf te zien. Nadelige gevolgen voor de carrière weerhielden een kwart ervan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.