Logo
  • Nieuws
  • 12 november 2008
  • Arzu Kokeng

Zakelijke rijder kan op bijtelling verdienen

Ondanks dat veel leaserijders ook nog niet weten of hun leaseauto in het nieuwe, lagere bijtellingstarief van 20 procent valt, geeft 46 procent aan een privéauto erbij te willen nemen om geen overschrijding van de vrijgestelde kilometers te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van AVIS Autoverhuur.

Beeld Zakelijke rijder kan op bijtelling verdienen

Van de ruim 780 ondervraagden bij het onderzoek heeft bijna de helft moeite om aan de fiscus een sluitende kilometerregistratie te overleggen.

 

Lenen van de auto bij familie

Alternatieven die worden gezocht zijn een privéauto aanschaffen (46 procent), openbaar vervoer (31 procent) of het gebruik van de fiets (10 procent). Ook worden het delen van de auto of het lenen van de auto bij familie of vrienden als alternatieven genoemd. Maar de alternatieven die men aangeeft te kiezen, kosten ook geld of beperken de mobiliteit.

 

Registratie nauwelijks mogelijk

Thom Doorenbosch van AVIS Autoverhuur: “Een rittenregistratie blijft in alle gevallen noodzakelijk. 45 procent van de ondervraagden geeft aan dat een sluitende registratie nauwelijks mogelijk is.” Dat bracht AVIS op het idee om een unieke rekenmodule te ontwerpen. De leaserijder kan op www.avis.nl/geenbijtelling berekenen wat zijn échte voordeel is.

 

Mobiliteit overeind

“Wanneer uw leaserijder een huurauto als alternatief inzet, is hij gevrijwaard van fiscale bijtelling en kan in 2009 tot 3.000 euro verdienen. Zie het als een soort salarisverhoging, waarvoor niet veel gedaan hoeft te worden en de eigen mobiliteit overeind blijft.” Volgens het onderzoek zou 58 procent van de leaserijders dit financieel extraatje op een spaarrekening zetten, terwijl 17 procent ervan op vakantie zou gaan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.