Logo
  • Nieuws
  • 16 december 2010
  • Dagmar Hendriks

Werknemers bereid hogere pensioenpremie te betalen

Werknemers zijn bereid fors hogere premies te betalen voor een gegarandeerde pensioenuitkering. Zij lijken meer waarde te hechten aan een gegarandeerd pensioen dan aan bijvoorbeeld handhaving van de pensioenleeftijd op 65 jaar.

Beeld Werknemers bereid hogere pensioenpremie te betalen

Dit blijkt uit een recente peiling onder de Nederlandse bevolking door De Nederlandsche Bank (DNB).


Hoewel uit eerdere enquêtes bleek dat werknemers pensioenzekerheid belangrijk vinden, is veel minder bekend of en hoeveel werknemers voor deze zekerheid willen betalen. Veel werknemers zeggen in de meest recente peiling bereid te zijn fors hogere pensioenpremies te betalen om de zekerheid van de pensioenuitkering te verhogen. Zo geeft bijna twee op de drie werknemers aan bereid zijn te zijn om 50 euro extra pensioenpremie te betalen van iedere 1000 euro aan loon.

 

Zekerheid

De betalingsbereidheid voor handhaving van de pensioenleeftijd op 65 jaar is lager. Vertaald naar nieuwe pensioencontracten betekent dit volgens DNB dat contracten met hoge garanties de voorkeur krijgen boven contracten die veel beleggingsrisico’s bij de deelnemers leggen. Werknemers lijken meer te zien in het aanpassen van de premies en wellicht de pensioenleeftijd dan in het onzeker maken van pensioenaanspraken. Bij deze bevindingen moet worden opgemerkt dat de daadwerkelijke bereidheid om hogere premies te betalen pas blijkt wanneer de werknemer het in de portemonnee voelt.

Optimistisch over gegarandeerde uitkering

Ondanks de pensioendiscussies gaan veel werknemers er nog steeds van uit dat zij met een grote mate van zekerheid een aanzienlijke pensioenuitkering zullen ontvangen. Gemiddeld verwachten zij dat de uitkering tussen 67 en 80 procent van het laatstverdiende inkomen zal liggen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.