Logo
  • Nieuws
  • 7 september 2010
  • Dagmar Hendriks

Werknemer wil pensioen graag zelf inrichten

Zo’n 40 procent van de werknemers in loondienst wil dat het collectieve pensioen flexibeler wordt, zodat zij het meer naar eigen inzicht kunnen inrichten. Van deze groep is de helft bereid om meer premie te betalen om zo eerder te kunnen stoppen met werken; 30 procent zou een extra storting willen gebruiken om tot een hoger pensioen te komen.

Beeld Werknemer wil pensioen graag zelf inrichten

Dit blijkt uit een onderzoek onder 1301 werknemers dat TNS-Nipo heeft uitgevoerd in opdracht van Nationale Nederlanden naar het collectieve pensioen. Opvallend is dat vrouwelijke werknemers het minder erg vinden om een lagere inleg te betalen en daardoor pas later met pensioen te kunnen.

 

Ook jongeren tussen de 21 en de 34 jaar kiezen liever voor een lagere premie en dus voor een lagere pensioenuitkering. 35 procent van de ondervraagden wil liever zekerheid en is nog niet toe aan een flexibeler collectief pensioen. De overige ondervraagden twijfelen nog.

 

Belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde

Dat Nederland steeds individualistischer wordt, onderschrijft 70 procent van de ondervraagden. Een meerderheid noemt die ontwikkeling zelfs vervelend. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de meeste werknemers in loondienst - flexibiliseringbehoefte of niet - het collectief pensioen op zichzelf als voorziening willen behouden.

Maar liefst 65 procent van de werknemers noemt de pensioenregeling als belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde, gevolgd door vakantiedagen (62 procent) en de dertiende maand (47 procent). Opvallend is dat de leaseauto slecht door 9 procent van de ondervraagden genoemd wordt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.