Logo
  • Nieuws
  • 22 maart 2011
  • Lianne Bouman

Werknemer moet rechten kunnen ontlenen aan UPO

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt dat werknemers in bepaalde gevallen rechten kunnen ontlenen aan het jaarlijkse Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Aan die rechten wordt wel de voorwaarde gesteld dat het vertrouwen dat de werknemer in de gegevens op zijn pensioenoverzicht heeft, gerechtvaardigd is. Alleen de rechter kan dat beoordelen.

Beeld Werknemer moet rechten kunnen ontlenen aan UPO

Nog steeds duiken er af en toe fouten op in de pensioenoverzichten die werknemers jaarlijks van hun pensioenverzekeraar behoren te ontvangen en waarin de rechten staan die de werknemer daaraan kan ontlenen.

 

Pensioenoverzicht

Op 3 maart j.l. beantwoordde minister Kamp van Sociale Zaken een aantal vragen van Kamerleden naar aanleiding van een uitspraak van de Rechtbank in Rotterdam. Kamp gaf in de antwoorden aan dat er soms sprake is van ‘een rechtens te honoreren gerechtvaardigd vertrouwen op een pensioen', zoals in het pensioenoverzicht staat.

 

De rechter moet – per individueel geval en aan de hand van de feiten en omstandigheden – beoordelen of er sprake is van zo'n gerechtvaardigd vertrouwen. Ook gaf de minister aan dat mensen een betrouwbaar pensioenoverzicht nodig hebben om hun oude dag te kunnen plannen. Kamp vindt dat, als er toch fouten in een overzicht zitten, deze snel moeten worden gerepareerd.

 

Pensioenverzekeraar

In 2010 daagde een werknemer de pensioenuitvoerder voor de rechter omdat zijn recht op een partnerpensioen door het overlijden van zijn ex-vrouw met ruim 11.000 euro afnam, ook al had het hogere bedrag aan partnerpensioen nadat hij hertrouwd was jaren op zijn pensioenoverzicht gestaan.

 

Omdat hij de juiste persoonlijke informatie altijd tijdig aan de pensioenverzekeraar had doorgegeven, bepaalde de rechter dat de werknemer mocht vertrouwen op de informatie in zijn pensioenoverzicht. Dat in het pensioenoverzicht een disclaimer stond die meldde dat er geen rechten aan de gegevens in het overzicht konden worden ontleend, veegde de rechter van de tafel.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.