Logo
  • Nieuws
  • 23 juli 2010
  • Lianne Bouman

Werknemer met pensioentekort: fiscus springt bij

Werknemers die te weinig pensioen opbouwen, krijgen hulp van de Belastingdienst. De fiscus betaalt namelijk een deel van de inleg terug via de aangifte inkomstenbelasting.

Beeld Werknemer met pensioentekort: fiscus springt bij

De fiscus stelt wel voorwaarden en grenzen aan de teruggaaf. Zo moet sprake zijn van een pensioentekort. Als de werknemer een pensioentekort heeft krijgt hij ruimte om een bedrag af te trekken. Zijn jaarruimte en zijn reserveringsruimte bepalen de maximale hoogte van zijn aftrek. Overigens is dat extraatje te zijner tijd wel belast.

 

Pensioentekort berekenen

De werknemer zal eerst moeten berekenen of sprake is van een pensioentekort. De Belastingdienst biedt op de site een eenvoudig programma aan om het tekort te berekenen. Daarvoor is een aantal gegevens nodig, waaronder het inkomen en de waarde van de pensioenopbouw bij de werkgever. Het opgebouwde pensioen is terug te vinden in de pensioenopgaaf van het pensioenfonds of de verzekeraar. Die zijn verplicht om elk jaar door te geven hoeveel pensioen is opgebouwd.

 

Daarna kan men de berekening afronden. Als ook in voorgaande jaren te weinig pensioen is opgebouwd, kan de berekening voor die jaren worden herhaald.

 

Let op

De Belastingdienst stelt een maximum aan het bedrag dat men als aanvulling op het pensioen kan storten. Wie daar bovenuit komt, kan het meerdere niet in aftrek brengen. Of dat het geval is, kan elke werknemer zelf via het programma op de site van de Belastingdienst berekenen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.