Logo
  • Nieuws
  • 8 september 2010
  • Lianne Bouman

Werknemer kan uit pensioenregeling stappen

Het komt vaak voor dat werknemers afstand willen doen van deelname aan de pensioenregeling die hen wordt aangeboden. Veel werkgevers accepteren dat niet. De laatste jaren wordt daarbij steeds vaker de Pensioenwet als excuus aangehaald. Ten onrechte. Afstand doen van pensioen is nog steeds mogelijk.

Beeld Werknemer kan uit pensioenregeling stappen

De Pensioenwet zegt namelijk niets over afstandsverklaringen en ook uit andere wetgevingen blijkt geen verbod. Anders is het als de werkgever een arbeidsovereenkomst met daarin een pensioenaanbod (alles in één) met de werknemer wil sluiten. Een pensioenovereenkomst komt alleen tot stand door een aanbod van de werkgever en een aanvaarding van de werknemer.

 

Contractsvrijheid

Bij de totstandkoming van een overeenkomst geldt het beginsel van contractsvrijheid. Als de werkgever een arbeidsovereenkomst en een pensioenovereenkomst aanbiedt, dan staat het de werknemer vrij om het pensioenaanbod van de werkgever niet te aanvaarden. De arbeidsovereenkomst komt dan tot stand, maar de pensioenovereenkomst niet.

 

Het gebeurt echter niet vaak dat de werknemer naast de arbeidsovereenkomst een apart pensioenaanbod krijgt. Vaak worden de arbeidsovereenkomst en pensioenovereenkomst in een ‘alles of niets’ aanbod gedaan. Wil de werknemer een arbeidsovereenkomst zonder pensioen, dan zou de werkgever daar niet mee akkoord kunnen gaan. Dit wijkt immers af van zijn totaalaanbod. 

 

Let op

Als u als werkgever bovengenoemde gevallen negeert en geen pensioen regelt voor (nieuwe) werknemers, dan bent u in overtreding en bent u voor de ontstane pensioenschade schadeplichtig. U kunt de werknemer dus eigenlijk geen keuze bieden. Hij zal dus een arbeidsovereenkomst met pensioenovereenkomst moeten accepteren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.