Logo
  • Nieuws
  • 17 september 2009
  • Erik de Groot

Werkkostenregeling in plaats van vrije vergoedingen?

Het systeem van vrije vergoedingen en verstrekkingen gaat mogelijk op de schop. Een vaste vrijstelling (werkkostenregeling) van 1,5 procent van de fiscale loonsom vervangt een groot deel van de vrije vergoedingen en verstrekkingen. Deze werkkostenregeling gaat pas per 2011 in//>, maar nu al moet u gaan nadenken over een nieuw arbeidsvoorwaardenbeleid.

Beeld Werkkostenregeling in plaats van vrije vergoedingen?

Vrije vergoedingen en verstrekkingen voor onder andere representatie, fiets, bedrijfsuitje, faciliteiten voor thuiswerken en kerstpakketten vallen onder het nieuwe forfait. Andere kosten zoals reiskosten en scholing kunnen naast deze regeling worden vergoed. De hoofdregel is dat alle vergoedingen en verstrekkingen als belast loon kwalificeren. Intermediaire kosten, zoals kosten die de werknemer maakt ten behoeve van de werkgever, vallen er wel buiten.

 

Belaste post

Vervolgens moet de werkgever alle vergoedingen en verstrekkingen bij elkaar optellen. De belaste post mag hij dan verlagen met 1,5 procent van de loonsom, plus een aantal specifiek genoemde kosten (zoals reiskosten). Het restant is belast tegen 80 procent eindheffing.

 

 

Tip: op 8 juli 2010 organiseert HR Academy een Masterclass over de werkkostenregeling in samenwerking met Courdid. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

 

Voorstellen

Voorlopig blijft het nog enigszins onduidelijk welke vrijstellingen wel en niet blijven bestaan, omdat de aanpassing van de Uitvoeringsregeling loonbelasting op deze nieuwe voorstellen nog niet is gepubliceerd. Duidelijk is wel dat in het nieuwe voorstel de belasting over vergoedingen en verstrekkingen geheel een werkgeverslast wordt.

 

Nieuw arbeidsvoorwaardenbeleid

De wijziging gaat pas per 2011 in, maar is zo ingrijpend, dat u nu al moet gaan nadenken over een totaal nieuw arbeidsvoorwaardenbeleid. Ook is het van belang dat u met uw werknemers in overleg treedt over het toekomstig beloningsbeleid.

 

Belastingplan 2010

Alle maatregelen die van invloed zijn op de arbeidsvoorwaarden, vindt u in de whitepaper ‘Belastingplan 2010’. U kunt deze hier gratis downloaden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.