Logo
  • Nieuws
  • 21 april 2010
  • Peter van den Hout

Werkkostenregeling: bepaal nu uw keuze

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven ziet op tegen de invoering van de nieuwe werkkostenregeling. Zo blijkt uit een enquête van SD Worx onder ruim honderd HR-professionals. Dit terwijl deze regeling de omgang met onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers eenvoudiger moet maken voor werkgevers. Bent ú al begonnen met de voorbereidingen?

Beeld Werkkostenregeling: bepaal nu uw keuze

Het invoeren van de werkkostenregeling brengt veel extra administratief werk voor HR-medewerkers met zich mee. Wat staat u te wachten? Op dit moment bestaan er veel categorieën vergoedingen en verstrekkingen, waarvoor fiscaal aparte regels gelden. Denk aan producten uit eigen bedrijf, werkkleding, kerstpakketten, laptops, fietsen en bedrijfsfitness.

 

Deze categorieën worden vervangen door één regeling: de werkkostenregeling. De regeling gaat in per 2011. Er komt echter een overgangsregeling. Zo geldt voor de jaren 2011, 2012 en 2013 een jaarlijkse keuzemogelijkheid om de werkkostenregeling al dan niet toe te passen. De werkgever zal dan na moeten gaan wat aantrekkelijker is: het oude of het nieuwe regime voor vergoedingen en verstrekkingen. U kunt de werkkostenregeling jaarlijks uitstellen tot uiterlijk 2014. 

 

Forfaitaire ruimte

De regeling betekent een vereenvoudiging van de salarisadministratie, maar stelt tevens eisen aan de verantwoording van kosten in de financiële administratie van bedrijven. Het merendeel van de respondenten uit de enquête van SD Worx geeft aan huiverig te zijn voor de veranderingen in verband met mogelijke contractaanpassingen die vervolgens kunnen leiden tot onvrede bij medewerkers.
 
De werkkostenregeling heeft een forfaitair karakter. Er komt een forfaitaire vrijstelling van in eerste instantie 1,4% van de totale fiscale loonsom. Het voorstel is nu om de forfaitaire ruimte te verhogen naar 1,5% op het moment dat de Wet uniformering loonbegrip in werking treedt (per 1 januari 2011 of 2012, die keuze moet de politiek nog maken). Hiernaast kunnen nog enkele speciaal benoemde kosten onbelast worden vergoed cq. verstrekt.

 

Eindheffingstarief

Overschrijdt het totaal aan aangewezen vergoedingen en verstrekkingen de forfaitaire ruimte van 1,4% cq. 1,5% van de totale loonsom, dan geldt voor het meerdere een eindheffingstarief van 80%. Deze belasting is door de werkgever verschuldigd!

 

Werkgevers moeten dus nu al beoordelen en berekenen of de keuze voor de werkkostenregeling voordelig is. Deze actie is tijdsintensief, maar kan zeker lonend zijn. HR zal hierbij moeten schakelen met de financiële afdeling en mogelijk met een adviseur.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.