Logo
  • Nieuws
  • 12 juli 2010
  • Mariel Hovemann

Werkkostenregeling: aparte regeling voor de bedrijfsfiets

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarmee voor de fiets van de zaak een aparte regeling geldt naast de werkkostenregeling die per 1 januari 2011 ingaat.

Beeld Werkkostenregeling: aparte regeling voor de bedrijfsfiets

In het plan kunnen werkgevers en werknemers kiezen voor een onbelaste bijdrage voor de aanschaf van een fiets, waarna bijvoorbeeld vijf jaar geen onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer mogelijk is. Het bedrag van de onbelaste bijdrage moet zo worden vastgesteld dat het budgettair effect nul is. De Tweede Kamer wil dat het kabinet deze regeling opneemt in het Belastingplan 2011.

 

Werkkostenregeling: wat onbelast vergoeden?

Diverse bestaande fiscale regelingen komen door de werkkostenregeling onder een algemeen forfait tot een maximum van 1,4% van de totale loonsom. Binnen het forfait kan de werkgever vergoedingen en verstrekkingen aanwijzen waarover geen belasting hoeft te worden betaald. De werkgever heeft binnen het forfait de keuze wat hij wel en wat niet onbelast wil vergoeden of verstrekken aan zijn werknemers.

 

Uitzonderingen

Binnen de werkkostenregeling is er een beperkt aantal gerichte vrijstellingen. Deze gerichte vrijstellingen vallen buiten het forfait. De gerichte vrijstellingen zijn bedoeld voor de belangrijkste zakelijke kosten, met de bijbehorende normeringen en beperkingen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.