Logo
  • Nieuws
  • 3 augustus 2010
  • Lonneke Gillissen

Werkende moeder schaadt kind niet

Moeders die binnen een jaar na de geboorte hun werkzaamheden hervatten, zetten het welzijn van hun kind daarmee niet op het spel. Er kleven weliswaar nadelen aan, maar die worden gecompenseerd door de voordelen. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers van de Columbia University.

Beeld Werkende moeder schaadt kind niet

Eerdere onderzoeken wezen op het tegenovergestelde, maar de wetenschappers menen dat dit wordt veroorzaakt doordat destijds slechts een beperkt aantal factoren is meegewogen. In het nieuwe onderzoek is bijvoorbeeld eveneens gekeken naar de fysieke gezondheid van het kind, maar ook naar factoren als inkomen, familierelaties en de meningen van leerkrachten en ouders over het gedrag van het kind.

 

Bovendien werden de duizend deelnemers getest op vocabulaire, leesvaardigheid en denkniveau. Onderzoekers monitorden de kinderen, afkomstig uit tien verschillende delen van de Verenigde Staten, tot ze de leeftijd van zeven jaar hadden bereikt.

 

Balans neutraal
De wetenschappers stelden vast dat werkende moeders een betere mentale gezondheid hadden, er gezondere familierelaties op nahielden en meer te besteden hadden: elementen die in het voordeel van het kind werken. Ook gingen deze kinderen over het algemeen naar een beter kinderdagverblijf, omdat gezinnen met een werkende moeder zich goede zorg makkelijker kunnen veroorloven.

 

Nadelen van een moeder met een baan buitenshuis, is dat er in de regel minder tijd overblijft om één-op-één met de telg te besteden. Door de voordelen slaat de (cognitieve en sociale) balans echter niet negatief, maar neutraal uit. Het beste voor een pasgeborene blijkt het echter te zijn wanneer een moeder parttime (minder dan 30 uur) werkt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.