Logo
  • Nieuws
  • 9 maart 2010
  • Lianne Bouman

Vrijstellingsgrens AOW verhoogd

Demissionair minister De Jager van Financiën heeft de grens waarop aangifte gedaan moet worden, eenmalig verhoogd van 43 naar 50 euro. Ouderen met alleen AOW of met een klein pensioen hoeven hierdoor geen belasting te betalen.

Beeld Vrijstellingsgrens AOW verhoogd

Door een extra toeslag op de AOW sinds 2009 komen veel ouderen in theorie uit op een belastingaanslag van 48 euro. Om te voorkomen dat zij vanwege een verschil van 5 euro aangifte moeten doen en belasting moeten betalen, is de vrijstellingsgrens verhoogd. De 48 euro die zij zouden moeten betalen, mogen zij houden. Talloze andere Nederlanders, vooral mensen die als fiscaal partner gezamenlijk aangifte doen, kunnen echter ook meeprofiteren van de verhoging van de vrijstellingsgrens.

 

T-biljet

De Jager voorkomt hiermee ook dat deze groep AOW’ers volgend jaar te veel ingehouden loonheffing 2010 moet terugvragen met een T-biljet. Uitkeringsinstantie SVB houdt in mei rekening met de uitkering van het vakantiegeld, zodat er niet meer wordt ingehouden dan aan inkomstenbelasting verschuldigd is.

 

Alleenstaande AOW'ers

Het probleem ontstond bij de alleenstaande AOW’ers. De te betalen belasting op het AOW-pensioen kwam elk jaar in deze groep uit op 0 euro. In 2009 was de te betalen belasting echter 48 euro. Dat bedrag ligt 5 euro boven de kwijtschelding van 43 euro. Deze groep mensen, met alleen een AOW-inkomen, ging er door een onvoorziene verandering in het systeem 48 euro op achteruit.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.