Logo
  • Nieuws
  • 11 maart 2011
  • Miranda Panse

Vertraging onderhandelingen over pensioenen

De onderhandelingen over de pensioenen lopen flinke vertraging op. Uit een advies van de landsadvocaat aan minister Kamp (Sociale Zaken) blijkt dat het overzetten van 800 miljard euro aan pensioenrechten stuit op ‘juridische complicaties’.Sociale Zaken, FNV, CNV en MHP weten niet goed wat er nu moet gaan gebeuren schrijft De Telegraaf.

Beeld Vertraging onderhandelingen over pensioenen

Vakbonden, werkgevers en minister Kamp (Sociale Zaken) praten al maanden over de toekomst van het pensioenstelsel en de laatste maanden leken de partijen het eens te worden over het conceptakkoord. De sociale partners willen de pensioenleeftijd voortaan koppelen aan de levensverwachting. Als de levensverwachting stijgt, moet de pensioenleeftijd omhoog. Zonder die koppeling zouden de pensioenfondsen steeds meer geld in kas moeten houden, en dus de premies moeten verhogen om de pensioenen te kunnen uitbetalen.

Pensioengaranties

De vakbeweging wil van hun imago af dat zij de harde pensioengaranties van Nederlanders willen inruilen voor pensioenen die totaal onzeker zijn. Er zijn risico’s die genomen moeten worden om de koopkracht van de pensioenen op peil te houden. “Het is niet zo dat er in het nieuwe systeem nul procent zekerheid is over het pensioen,” aldus Peter Gortzak van het FNV in De Telegraaf. Volgens Gortzak zou dat alleen gebeuren als een pensioenfonds failliet zou gaan. “Het kan straks ook gebeuren dat we moeten korten. Maar we ontwerpen nu een systeem, waarin we die tegenvallers over tien jaar uitsmeren. Nu moet dat in één keer een heleboel en dat is voor een gepensioneerde een majeur verschil.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.