Logo
  • Nieuws
  • 27 april 2010
  • Gabor Mooij

Verlenging zwangerschapsverlof kost 140 miljoen

Als het voorstel van de Europese Commissie doorgaat en het zwangerschapsverlof met twee weken wordt verlengd, kost dit 140 miljoen euro extra.

Beeld Verlenging zwangerschapsverlof kost 140 miljoen

Een last die met name de werkgevers voelen; zij betalen de premies voor het WW-fonds, waaruit zwangerschaps- en bevallingsverlof wordt gefinancierd. Dit blijkt uit een brief van minister Donner aan de Tweede Kamer over het voorstel van de Commissie voor een nieuwe richtlijn van achttien weken zwangerschapsverlof. Het Europees Parlement was begin dit jaar tijdens een eerste bespreking positief over het voorstel. In Nederland geldt nu dat een werkneemster recht heeft op in totaal zestien weken verlof. Donner heeft zich altijd verzet tegen een verlenging hiervan.

 

Tip 1

Zodra een werknemer aangeeft dat ze zwanger is, kunt u haar erop wijzen dat ze een preventief consult kan krijgen bij de bedrijfsarts. Deze onderzoekt dan de belastbaarheid van de zwangere werknemer en haar werkbelasting. Op basis hiervan komt hij tot hij een risicoprofiel en adviseert hij de werknemer over preventieve maatregelen en werkaanpassingen.

 

Tip 2

Veel werkneemsters blijken na het bevallingsverlof de combinatie van een kind en werken niet altijd goed aan te kunnen en vragen dan ziekteverlof aan. Bied een werkneemster die aangeeft dat ze over een tijdje met zwangerschapsverlof  wil gaan, aan om een gesprek te hebben met een deskundige die haar tips kan geven over de nieuwe combinatie van werk en zorg.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.