Logo
  • Nieuws
  • 9 november 2011
  • Lianne Bouman

UWV schaft zwangerschapsverklaring af

Als u volgend jaar een aanvraag doet bij UWV voor een uitkering voor zwangerschaps- en bevallingsverlof, hoeft u geen zwangerschapsverklaring meer mee te sturen.

Beeld UWV schaft zwangerschapsverklaring af

Tot die tijd moet u bij de aanvraag van een WAZO-uitkering (Wet arbeid en zorg) nog een verklaring van een arts of verloskundige indienen. In de Verzamelwet SZW 2012 staat echter dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de WAZO op dit punt wil veranderen.

 

Let op

Per 1 januari 2012 moet u bij de aanvraag van de WAZO-uitkering wel doorgeven aan UWV wat de vermoedelijke bevallingsdatum is.

 

Let op

Ook in 2012 moet u uw zwangere werkneemster voor uw eigen administratie wél om een zwangerschapsverklaring vragen.

 

Ziektewet

Wordt een werkneemster voor, tijdens of direct na haar zwangerschapsverlof ziek en is deze ziekte gerelateerd aan de zwangerschap, dan kunt u een Ziektewet-uitkering voor haar aanvragen. De Ziektewet geeft recht op een uitkering als een vrouw arbeidsongeschikt wordt als gevolg van haar zwangerschap of bevalling.

 

Bij een ziekmelding door een zwangere vrouw moet er dus op worden gelet of de ziekte mogelijk is veroorzaakt door de zwangerschap of de bevalling. Omdat dit lang niet altijd eenvoudig is te beoordelen, is het verstandig om haar altijd op de tweede dag van de ziekte aan te melden bij UWV en daarbij de zwangerschapsverklaring mee te sturen. Het is dus van belang dat u in 2012 een zwangerschapsverklaring in uw administratie bewaart.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.