Logo
  • Nieuws
  • 16 december 2010
  • Dagmar Hendriks

Uw werkneemster is zwanger, wat nu?

Een van uw medewerksters komt met leuk nieuws op het werk. Ze is zwanger. Nadat u haar eerst natuurlijk hebt gefeliciteerd, volgen nog een aantal belangrijke vragen. Welke stappen moet u eigenlijk nemen nadat u hebt gehoord dat uw werkneemster zwanger is?

Beeld Uw werkneemster is zwanger, wat nu?

Zwangerschap- en bevallingsverlof is geen ziekteverlof. Uw werkneemster heeft recht op onbetaald verlof en kan via haar werkgever een uitkering aan vragen bij het UWV.
De datum waarop het zwangerschapsverlof ingaat, is afhankelijk van de datum waarop u denkt te bevallen. U kunt vanaf 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum verlof opnemen. Maar u moet dit in ieder geval 4 weken vooraf doen.

 

Zwangerschaps- en bevallingsmanager

Om deze berekening voor u en uw werkneemster een stuk gemakkelijker te maken heeft HRpraktijk.nl de zwangerschaps- en bevallingsmanager voor u ontwikkelt. U hoeft hier alleen de vermoedelijke bevallingsdatum in te vullen en er komt uitgerold wanneer het verlof in mag gaan en wanneer u de WAZO-uitkering kunt aanvragen.

 

Voorwaarden en verplichtingen

De zwangerschaps- en bevallingsverlofmanager leidt u door de voorwaarden en verplichtingen van betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. Stapsgewijs krijgt u informatie over onder meer de meldingsplicht van de werkneemster, het recht op uitkering, het aanvragen van de uitkering bij Uitvoering Werknemersverzekeringen (UWV) en over wat u moet doen als de werkneemster tijdens de zwangerschap ziek wordt. In deze tool kunt u gebruikmaken van links naar formulieren en kunt u een zwangerschaps- en bevallingsverlofberekening maken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.