Logo
  • Nieuws
  • 29 juli 2011
  • Lianne Bouman

Tussenoplossingen waardeoverdracht pensioen in de maak

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de problemen rondom de bijbetaling bij pensioenoverdracht snel oplossen. Het recht van werknemers om hun opgebouwde pensioen mee te nemen naar hun nieuwe werkgever mag niet ten koste gaan van de onderneming.

Beeld Tussenoplossingen waardeoverdracht pensioen in de maak

Het komt nu wel eens voor dat de oude of de nieuwe werkgever tienduizenden euro's moet bijstorten om de waardeoverdracht van iemands pensioen mogelijk te maken. Vooral kleinere bedrijven kunnen dan in grote problemen komen.

 

Waardeoverdracht

In een brief aan de Tweede Kamer heeft de minister tussenoplossingen voorgelegd. Hij stelt voor het recht op waardeoverdracht ook af te schaffen als de onderneming er op zich niet slecht voorstaat, maar door de bijbetalingsverplichting wél in de financiële problemen komt. Een andere mogelijkheid ziet hij in het stellen van een bovengrens aan het bij te betalen bedrag.

 

Als het bedrag boven die grens komt, is een pensioenuitvoerder niet verplicht om mee te werken aan het verzoek om waardeoverdracht. Voor beide tussenoplossingen is een aanpassing van de Pensioenwet nodig. De minister gaat in overleg met de pensioenuitvoerders en sociale partners en wil de regels per 1 januari 2012 invoeren. Hij streeft echter naar een structurele oplossing.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.