Logo
  • Nieuws
  • 13 januari 2012
  • R. Verhappen, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Toestemmen met verlof van 6 maanden vanwege obesitas?

Een werkneemster heeft bij haar werkgever zes maanden onbetaald verlof aangevraagd. In tegenstelling tot eerdere jaren is deze aanvraag niet toegekend. De werkneemster stelt verlof nodig te hebben zodat haar ouders kunnen voorkomen dat zij vervalt in een overmatig eetpatroon.

Beeld Toestemmen met verlof van 6 maanden vanwege obesitas?

De werkneemster wil een half jaar met haar ouders mee naar Zuid-Afrika. De werkneemster die werkt op een sociale werkplaats, lijdt aan obesitas en zonder toezicht vervalt zij in een overmatig eetpatroon (Binge Eating Disorder). Door de werkgever wordt betwist dat het noodzakelijk is dat zij met haar ouders meegaat. De werkgever  stelt bovendien dat langdurig verlof botst met de verplichting ten aanzien van de ontwikkeling van de werkneemster. Jaarlijks een periode van 6 maanden afwezig zijn belemmert deze ontwikkeling. De huisarts van de werkneemster stelt dat zij thuis niet voor zichzelf kan zorgen en zichzelf niet in bedwang kan houden met eten en dat dit gevaarlijk is voor haar gezondheid. Haar ouders kunnen haar de benodigde leiding en structuur geven.

 

Extra aandacht bij werkhervatting

De kantonrechter in kort geding heeft begrip voor de situatie van de werkneemster. Er is echter niet gebleken dat gezocht is naar alternatieve mogelijkheden om de werkneemster op te vangen. De rechter is ook van oordeel dat de werkneemster na de afwezigheid van 6 maanden, extra aandacht nodig heeft om haar werk te hervatten. Dit zou veel inzet van de werkgever vergen. De werkgever heeft bovendien een wachtlijst en het openhouden van een plek vergroot de druk op de wachtlijst. De rechter wijst de vordering van de werkneemster dan ook af.

 

Rechtbank Arnhem, 14-10-2011, LJN: BT7662

 

Tip

Op grond van de wet stelt de werkgever de vakantie vast overeenkomstig de wensen van de werknemer, en wel zo dat in ieder geval twee opeenvolgende weken geen arbeid hoeft te worden verricht.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.